събота, 27 юни 2009 г.

Високо, високо, високо...

"По цялата земя имаше един език и един говор. Като се дигнаха от Изток, те намериха равнище в Сенаарската земя и се заселиха там. И рекоха един другиму: хайде да направим тухли и да ги изпечем на огън. И тухлите им служеха вместо камъни, а земната смола - вместо вар. И рекоха: хайде да си съградим град и кула, висока до небето; и да си спечелим име, преди да се пръснем по лицето на цялата земя. Тогава Господ слезе да види града и кулата, що градяха синовете човешки. И рече Господ: ето, един народ са, и всички имат един език, а на, какво са почнали да правят; и няма да се откажат от онова, що са намислили да правят;  нека слезем и смесим там езиците им тъй, че един да не разбира езика на другиго. И пръсна ги Господ оттам по цялата земя; и те спряха да зидат града (и кулата). Затова му е дадено име Вавилон, понеже там Господ смеси езика на цялата земя, и оттам ги пръсна Господ по цялата земя."
Битие 11, 1-9


     Със своите 819 метра  височина, Бурдж Дубай е съвременното олицетворение на библейската притча за Вавилонската кула, следствие, на която хората са разделени на различни езикови групи. 
     В съвременността това олицетворение на човешките грандомански мечти вместо да разделя хората, точно обратното ще ги обединява заедно във висините и възможностите. В  това творение ще се помещават множество хотели, апартаменити (вероятно на-скъпите в целият свят), търговски центрове и офиси, които ще представляват един малък свят, заобиколен от пустинните пясъци. 



     В сравнение с предишните небостъргачи Бурдж Дубай ще надмине и най-смелите мечти на хората. 


     Едва ли отблизо някой би успял с обикновено око да съзре цялата и неповторима гледка на Кулата на Дубай (буквално в превод от арабски език).

А за тези, чиито интерес е предизвикан от това "8-мо чудо на света"- ето тук и официалният сайт.

Няма коментари: